Hoeve Hof Overackere

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Groenstraat nr. 42. Hoeve z.g. "Hof Overackere", afhankelijk van de Heerlijkheid Overackere, die haar foncier had tussen Harelbeke en Beveren-Leie. Hoeve weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1849) doch met gewijzigde opstelling. In de 19de eeuw was de hoeve eigendom van 'het bureel van weldadigheid' (huidige O.C.M.W), die in 1903 de opdracht gaf om de hoeve te slopen en

Groenstraat 42 (Deerlijk)
Het bureel van weldadigheid, het huidige O.C.M.W, gaf in 1903 de opdracht om de oude hoeve te slopen en te herbouwen, waarbij de huidige opstelling ontstond. In 1930 wordt de schuur uitgebreid alsook het noordelijke volume dat nu aansluit bij het boerenhuis. Tevens wordt in het zuidoosten een kippenren opgericht. Nu, semigesloten hoeve met verankerde bakstenen hoevegebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom onverhard erf gemarkeerd door bakstenen erfpijlers met ijzeren hek. Erf aan de straatzijde afgezet door populieren met betonnen kruis met Christusbeeld.