Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Ingeplant ten noorden van de straat, op de hoek met de huidige Sint-Pietersstraat afdalend naar de Schelde, met nog gedeeltelijk ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshekken.

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof

Dorpstraat (Gavere)
Parochiekerk met nog gedeeltelijk ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshekken. Enkel de onderbouw van de toren met zware pijlers en rondbogen is een restant van het oorspronkelijke romaanse kerkje uit de 12de eeuw. Een nieuwe kerk in neo-Scheldegotiek werd volledig opgetrokken uit Doornikse steen. De huidige plattegrond vertoont een basilicale vorm met kruisingstoren, midden- en twee zijbeuken van vier traveeën, iets uitspringend transept van één travee met rechte sluiting en koor van één travee eveneens met rechte sluiting, links, rechts en achteraan aangebouwde sacristie, winterkapel en stookplaats.

Wordt opgevolgd door