Oorlogsmonument

Beschermd monument van 22-02-2013 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Halle
Deelgemeente Buizingen
Straat Gemeenteplein
Locatie Gemeenteplein (Halle)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23027/149.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Oorlogsmonument

Gemeenteplein zonder nummer, Halle (Vlaams-Brabant)

Oorlogsgedenkteken, gevormd door een in breuksteen als altaar opgebouwde, rechthoekige sokkel met hardstenen deksteen waarop een sobere, bronzen schaal met waakvlam tussen twee in bas-reliëf bewerkte monumentale hardstenen zuilen.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringna WO II
Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Het oorlogsmonument is beschermd als monument.

Waarden

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Opgericht ter nagedachtenis aan de feiten en slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, is dit gedenkteken onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke en de Belgische politieke geschiedenis, en bezit het aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

markant oorlogsgedenkteken, in 1951 onthuld en ontworpen door Firmin Vandewoude (1907-1994) als een altaarvormige, breukstenen sokkel waarop een kleine bronzen schaal met waakvlam, geflankeerd door twee monumentale, hardstenen zuilen met verdiepte reliëfs die, in navolging van het sociaal-realisme, in expressief-realistische stijl het dagelijkse leven in vredes- en oorlogstijd voorstellen, volgens opschrift respectievelijk "TUCHT/VREUGDE" EN "STRIJDEN/LIJDEN".

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.