Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Woonhuizen in de wijk Zurenborg

Het burgerhuis is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Het huizenblok zogenaamd ‘Boudewijn met den IJzeren Arm’ gelegen Cogels Osylei 45, 47, 49 en 51 is beschermd als monument omwille van hun historische en artistieke waarde. Indrukwekkende eenheidsbebouwing in neotraditionele stijl van architect Van Dijk van 1899. Eén van de paleisachtige huizenblokken waardoor de Cogels Osylei met haar monumentale en uiteenlopende bebouwing de meest merkwaardige straat van het beschermde stadsgezicht Zurenborg is.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000613, Huizen Zurenborg (S.N., 1984).

Waarden

Het huis gelegen Cogels Osylei 47 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Huizengroep Boudewijn met den IJzeren Arm

Cogels-Osylei 45-51 (Antwerpen)
Vrijstaande groep van vier burgerhuizen, samengevoegd tot een symmetrisch uitgewerkt complex, waarvoor bouwaanvraag van 1899 naar ontwerp van Frans Van Dijk.