Parochiekerk Sint-Martinus

Beschrijving

De toren, het orgel en het meubilair werden in 1981 reeds beschermd als monument. Deze bescherming betreft de uitbreiding van de bescherming tot het volledige gebouw.

Waarden

De Sint-Martinuskerk, uitbreiding bescherming tot het volledige gebouw, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Kerk met beschermde Romaanse westertoren. De in 1572 afgebrande kerk werd in het begin van de 17de eeuw heropgebouwd. In 1826-1828 verbouwd in classicistische stijl naar ontwerp van A. De Wolf. In 1928-1929 ingrijpend gerestaureerd en uitgebreid volgens de stijl van het 17de-eeuwse gotische gebouw, naar ontwerp van de provinciale architect E. Careels. Hierbij werd de verbouwing van A. De Wolf ongedaan gemaakt en werd de oorspronkelijke noordelijke zijbeuk herbouwd volgens de oorspronkelijke vorm. Belangrijk beschermd meubilair en orgel.

Gemeenteplein (Kontich)
Grotendeels neogotische kruiskerk met romaanse westtoren uit de 12de eeuw.