Oorlogsmonument

Beschermd monument van 22-02-2013 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Halle
Deelgemeente Halle
Straat Parklaan
Locatie Parklaan (Halle)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23027/148.1

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Oorlogsmonument

Parklaan zonder nummer, Halle (Vlaams-Brabant)

Het in het stadspark van Halle opgerichte oorlogsgedenkteken werd ontworpen door architect J. Pauwels en Marcel Rau, een klassiek beeldhouwer en ontwerper van medailles en geldstukken.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Het oorlogsmonument in het stadspark is beschermd als monument.

Waarden

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Opgericht ter nagedachtenis aan de oorlogsfeiten en -slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, is dit gedenkteken onlosmakelijk verbonden met de plaatselijke en de Belgische politieke geschiedenis, en bezit het aldus een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Temidden een plantsoen ingeplant oorlogsgedenkteken, in 1919 ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in het stadspark opgericht naar ontwerp van architect J. (?) Pauwels en beeldhouwer Marcel Rau (1886-1966) en gevormd door een licht gebogen, hardstenen gedenkmuur met koperen naamplaten en centraal een in brons uitgewerkte, zittende vrouwenfiguur, het geheel kwaliteitsvol uitgewerkt in een klassieke vormentaal: de muur voorzien van een zwaar geprofileerde sokkel en afgedekt met langgerekte voluten, de vrouwenfiguur gekroond en in een weelderig gewaad getooid, met in de rechterhand een lauwerentak en gebroken zwaard, in de linkerhand een schild met Belgische leeuw en aan haar rechterzijde het wapen van Halle; symbolen voor overwinning, opoffering en vaderland.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.