Kasteel van Voorde

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Omwald kasteel met axiale beboomde dreef, zogenaamd "dreve Viviane" en vaste brug, fraai gelegen in een groene omgeving ten noordwesten van de kerk. Zetel van de heerlijkheid Voorde.

Kasteel van Voorde

Sint-Marcellusstraat 9A (Ninove)
Huidig kasteel gebouwd in 1539-40; herenhuis op de binnenplaats gebouwd in 1827. Waterburcht, een gesloten rechthoekig massief met vierkant binnenplein, geflankeerd door vier ronde hoektorens; twee kleinere torentjes flankeren de inrijpoort met ophaalbrug. Huidig kasteel met behouden aanleg: vier vleugels gegroepeerd rondom de vierkante gekasseide binnenplaats. Van de laatmiddeleeuwse, versterkte burcht, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, blijven de noordvleugel met ingangspoort, flankerende torentjes en twee hoektorens, de deels behouden achtergevel van de oostvleugel en de zandstenen onderbouw van de zuidvleugel bewaard.

Wordt opgevolgd door

Kasteel van Voorde