Noorderpershuis

Beschermd monument van 10-03-2007 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Kattendijkdok-Oostkaai
Locatie Kattendijkdok-Oostkaai 3 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/133.4
  • OA003519

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Noorderpershuis

Kattendijkdok-Oostkaai 3, Indiëstraat 21A, Antwerpen (Antwerpen)

Eerste hydraulische perscentrale, in 1877-1878 gebouwd door de Stad Antwerpen naar een ontwerp van stadsingenieur Gustave Royers. Het dreef al de havenwerktuigen, sluizen en bruggen aan van de Noorderdokken tot aan de zuidkant van de Royerssluis en het Amerikadok.

Beschrijving

Het Noorderpershuis is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig Noorderpershuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : evenwichtig opgebouwd geheel van bedrijfsgebouwen met woonvoorzieningen in eclectische stijl met neoclassicistische inslag van 1877-1878 naar ontwerp van stadsarchitect G. Royers en met interessante toevoegingen uit de jaren 1930. Uitzonderlijke, intact bewaarde kapconstructie van 1877-1878 met ijzeren Polonceauspanten, bebording van pitchpine en bewaarde dakruiter boven de oude machinezaal.

industrieel-archeologische waarde

eerste stedelijk hydraulisch krachtstation dat alle havenwerktuigen van de Noorderdokken tot ter hoogte van de Royerssluis bediende en waarvan de nog aanwezige hoofdstructuren duidelijk aan de industriële bestemming refereren.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.