Stadsdroogdokken 1 tot 6 en 8 tot 10

Havenerfgoed

De stadsdroogdokken 1 tot 6 en 8 tot 10 zijn beschermd als monument.

Waarden

Stadsdroogdokken 1-6 en 8-10 zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Deze droogdokken maken integrerend deel uit van het geheel van het Kattendijkdok. Naast laden en lossen was het onderhoud van de schepen een even belangrijke factor in de havenactiviteit. De aanleg, uitbreiding en situering van deze dokken houdt gelijke tred met de uitbreiding van het Kattendijkdok en met de evolutie van de scheepvaart in het algemeen.

historische waarde

De droogdokken 1 tot 3 behoren bij de eerste aanleg van het Kattendijkdok in 1859. Ze werden gegraven tussen 1861 en 1865.
De droogdokken 4 tot 6 behoren bij de noordelijke uitbreiding van het Kattendijkdok, gegraven in 1881.
De droogdokken 8 tot 10 werden gegraven in 1930-1931 om grotere schepen te kunnen behandelen binnen dit gebied.

Kattendijkdok (Antwerpen)
Stadsdroogdokken nummers 1 tot 6 en 8 tot 10 gelegen noordwaarts van het Sasdok, aan de westkaai van het Kattendijkdok en erin uitmondend, genummerd van zuid naar noord.