Historische hoeve 't Hoge Bunder of Hogebunder

Beschrijving

Schaapstraat nr. 5. Aan de straat gelegen historische hoeve z.g. "'t Hoge Bunder" of "Hogebunder" met 18de-eeuwse kern. De site staat reeds afgebeeld op de kabinetskaart van Ferraris (1770-1778) als een hoeve met vierkante opstelling bestaande uit losstaande bestanddelen. De huidige configuratie is tevens herkenbaar op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1846).Th

't Hoge Bunder

Schaapstraat 5 (Zwevegem)
Hoeve met 18de-eeuwse kern. De site staat al afgebeeld sinds 1770-1778 en huidige configuratie is herkenbaar sinds 1846. Nu hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, met vierkante opstelling gegroepeerd rond een bekiezeld erf met erftoegang via poortgebouw. Woonhuis met hoogopgaand zadeldak en opkamers. Dubbele, in kern 18de-eeuwse dwarsschuren en schuur met stoep en nis, schuur met steunberen en uilengat. Houten nokgebinte met onderliggend schaargebinte en verschillende houten poorten met klinket en nutsgebouw.