Mexicobruggen

Straat Mexicobruggen
Locatie Mexicobruggen (Antwerpen)

Mexicobruggen

Mexicobruggen zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Mexicobruggen bestaande uit twee elektrisch aangedreven parallelle rolbasculebruggen van het type Scherzer, verkeerdelijk soms wiegbruggen genoemd.

Typologiebruggen
Dateringinterbellum, WO II

De Mexicobruggen, gelegen tussen het Kattendijkdok en het Houtdok, zijn beschermd als monument.

Waarden

Mexicobruggen tussen Kattendijkdok en Houtdok zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Bruggen gebouwd tussen 1936 en 1941 als verbinding tussen het Kattendijk- en het Houtdok. Ze moesten een oudere hydraulische draaibrug, gebouwd in 1873 vervangen om tegemoet te komen aan de hogere eisen van het verkeer.

industrieel-archeologische waarde

Eenmalige toepassing in de Antwerpse havan van electrisch aangedreven rolbasculebruggen van het type Scherzer.