Altenakapel

Beschermd monument van 18-09-2008 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Kontich
Deelgemeente Kontich
Straat Antwerpsesteenweg
Locatie Antwerpsesteenweg 77 (Kontich)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11024/116.1
  • OA003588

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Kasteel Altena met kapel

Antwerpsesteenweg 73-77, Kontich (Antwerpen)

Vierkant landhuis uit derde kwart 19de eeuw, gelegen binnen brede omgrachting. Aan oostzijde uitgebreid met neogotische kapel uit eind 19de eeuw en aan noordzijde met recente klaslokalen.

Beschrijving

Deze bescherming betreft de neogotische kapel, grenzend aan het kasteel Altena.

Waarden

Voormalige kapel van de Heilig Harten of Altenakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het kapelinterieur is een realisatie van de toonaangevende ateliers Bressers, Blanchaert en Casier die werkten in de geest van de grote Vlaamse promotor van de neogotische kunst, baron Bethune. De polychromie bestrijkt het hele gamma van de geometrische, florale en figuratieve motieven. Het geheel is opgevat als een totaalkunstwerk waarbij de architectuur, muurschilderingen, beeldhouwwerk, glasramen en meubilair op elkaar zijn afgestemd.

historische waarde

De Altenakapel van 1895-1898 naar ontwerp van Ernest Pelgrims is door haar interieur een zuiver en zeldzaam voorbeeld van een kloosterkapel in neogotische stijl zoals die door baron Bethune en de Sint-Lucasscholen in België en vooral in Vlaanderen verspreid werd. De behouden polychromie, het houten gewelf, de orgeltribune en de meubelstukken vormen als neogotisch architecturaal geheel een totaalconcept uitgevoerd door de befaamde ateliers Bressers, Blanchaert en Casier die werkten in de geest van baron Bethune en de opvattingen van de Sint-Lucasscholen.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.