Kasteel De Malander

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Kasteel De Malander

Kruisstraat 370 (Ronse)
Gebouwd in opdracht van Ephrem De Malander, notaris, industrieel en burgemeester van Ronse, in 1896-1900 op de plaats van het jachtpaviljoen van E. Fostier de Landenbourg, gebouwd in 1842. Ontwerp toegeschreven aan architect Modeste De Noyette. Op de Kruisberg gelegen omgeven door beboomde tuin. Landhuis in eclectische stijl met sterk neoclassicistische-inslag, namelijk aanknopend bij de Italiaanse renaissance en het classicisme. Gecementeerde en witgeschilderde volumes van twee bouwlagen op onregelmatig en complex grondplan, afgedekt met leien daken en dominerende opengewerkte lantaarn met belvedère. Aan westzijde, huiskapel in neoromaanse stijl met rondboogvormige drielichten en lisenen verbonden door boogfries.

Wordt opgevolgd door

Kasteel De Malander