Hoeve Groot Middelhof

Beschrijving

Brugse Steenweg nr. 27. Hoeve z.g. "Groot Middelhof". Monumentale omwalde historische hoeve, tot op het einde van de 18de eeuw gekend als "Middelhof". Huidige benaming dateert wellicht van de 19de eeuw, hoewel reeds in de 16de eeuw ook de hoeve "Klein Middelhof" bestaat (cf. Westernieuwweg-Noord nr. 1). De historiek van de hoeve gaat terug tot de 12de of 13de eeuw. Volgens de legende betreft he

Groot Middelhof

Brugse Steenweg 27 (Zuienkerke)
Monumentale omwalde historische hoeve, wellicht uit de 12de of 13de eeuw en eigendom van de Sint-Andriesabdij in Brugge maar pas vermeld vanaf 1551. Aangeduid met naam op kaart van 1714 als hoeve met vier losstaande bestanddelen rond groot erf en klein gebouwtje centraal op erf; zelfde configuratie op kaart van 1767. De Ferrariskaart (1770-1778) toont een volledig omwalde hoeve met vijf losstaande bestanddelen U-vormig opgesteld rond erf met moestuin aan de noordzijde. De huidige losstaande gebouwen worden aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Herstelling vermeld in een opschrift op gevelsteen in 1937. Hoeve met grote losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, grotendeels U-vormige opstelling omheen erf met centraal aangelegde omhaagde tuin en restanten van omwalling. Boerenwoning oudste volume, vermoedelijk opklimmend tot 17de-18de eeuw met geïncorporeerde stal, voormalig tweeledig wagenhuis, grote stalvleugel en 19de-eeuwse dwarsschuur.