Parkgebied langs de Dijle: fase 2

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 22-09-1982 tot heden

Straat Muizen-Dorp, Dijleberg
Locatie Dijleberg, Muizen-Dorp (Mechelen)

Parkgebied langs de Dijle

Brugstraat, Dijleberg (Mechelen)

Het parkgebied tussen de dorpskern van Muizen en de Dijle werd vermoedelijk aangelegd tussen 1859 en 1903 bij het verdwenen kasteel Estricx. Het park bevat een monumentaal bomenbestand.

Hekpijlers

Muizen-Dorp 1, Mechelen (Antwerpen)

Bewaarde hekpijlers van gesinterde baksteen met bekronende siervazen.

Hoekhuis

Brugstraat 7, Mechelen (Antwerpen)

Alleenstaand hoekhuis van drie + afgeschuinde hoek + twee traveeên en twee bouwlagen onder zadeldak, van circa 1885.

Landhuis Le Béguinage

Sint-Lambertuslaan 44, Mechelen (Antwerpen)

Heden neotraditioneel landhuis met mogelijk hergebruikte jaarankers 1610, volgens kadastrale gegevens van circa 1930.

Toren oude parochiekerk Sint-Lambertus

Muizen-Dorp zonder nummer, Mechelen (Antwerpen)

Zwaar verankerde rechthoekige toren van zandsteen, iets verbredend naar het westen, onder leien naaldspits.

Typologiehekpijlers, herbergen, knotbomen, opgaande bomen, parken, villa's (bouwkundig erfgoed)
Stijlromaans, neotraditioneel
Dateringtweede helft 19de eeuw
SoortAcer pseudoplatanus (gewone esdoorn), Aesculus hippocastanum (witte paardenkastanje), Ailanthus altissima (hemelboom), Fagus sylvatica 'Atropunicea' (bruine beuk), Fraxinus excelsior (gewone es), Ginkgo biloba (Japanse notenboom), Juglans regia (okkernoot), Quercus robur (zomereik), Sequoiadendron giganteum (mammoetboom, reuzensequoia), Taxus baccata (gewone taxus), Tilia platyphyllos (zomerlinde, grootbladige linde)

Beschrijving

De bescherming als landschap omvat het westelijk en noordoostelijk deel van het parkgebied langs de Dijle. Dit gebied werd in twee fasen beschermd. Deze bescherming omvat de tweede fase. In het zuiden van het beschermde landschap bevindt zich de als monument beschermde westtoren van de Sint-Lambertuskerk.

Het beschermingsdossier motiveert de esthetische waarde als volgt: “omwille van het monumentale bomenbestand, gelegen langs de boorden van de Dijle”.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000550, Parkgebied omgeving Dijle/Brugstraat (DE BORGHER M. & WIJNANT J., 1981).

Waarden

Het parkgebied in de omgeving van de Dijle-Brugstraat (tweede fase) is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

wetenschappelijke waarde