Pastorie Sint-Jozef en Sint-Franciscusparochie met bijgebouwen en tuinmuur

Besluiten

Parochiekerk Sint-Jozef en Sint-Franciscus, pastorie, toegangspoort tot de kasteelsite van Essenbeek en kerksite met stratenpatroon

De bescherming omvat de pastorie, bijgebouwen en tuinmuur.

Waarden

De pastorie van Essenbeek met inbegrip van de bijgebouwen en bakstenen tuinmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

opgevat als een traditioneel drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog, bak- en natuurstenen dubbelhuis, gebouwd in 1876-1877 voor de pas opgerichte parochie naar ontwerp van Gustave Hansotte (1827-1886) is deze pittoresk neogotische pastorie niet alleen representatief voor zijn oeuvre maar tevens een van zijn meest geslaagde realisaties.
Klassieke typologie en opstand worden verlevendigd door het prettige dakenspel, het karakteristieke kleureffect ontleend aan de combinatie van baksteen, witte natuursteen en natuurleien, de sterke reliëfwerking van verdiepte muurvlakken, middenrisaliet en nadrukkelijk geprononceerde schouwmassieven en niet in het minst door de verzorgde detailafwerking.

Pastorie Sint-Jozef en Sint-Franciscus

Kasteelstraat 77 (Halle)
West-oost georiënteerde pastorie van 1876-1877, omsloten door een volledig ommuurde tuin. Dubbelhuis van drie traveëen en twee bouwlagen, opgetrokken in bak- en natuursteen en afgedekt met een natuurleien zadeldak.