Godshuis De Meulenaere

Beschrijving

Voormalig "GODSHUIS DE MEULENAERE / 1613" cf. recent opschrift. Gesticht in 1613 door J. de Meulenaere in de Dweersstraat t.b.v. vierentwintig arme weduwen en later overgebracht naar huidige locatie. Grondig gerestaureerd in 1980-1982: samenvoegen van telkens drie huisjes tot één wooneenheid. Oorspronkelijk vierentwintig eenkamerwoningen gegroepeerd per twaalf ten N. en ten Z.

Nieuwe Gentweg 8-22 (Brugge)
Gesticht in 1613 door J. de Meulenaere in de Dweersstraat ten behoeve van vierentwintig arme weduwen en later overgebracht naar huidige locatie. Grondig gerestaureerd in 1980-1982: samenvoegen van telkens drie huisjes tot één wooneenheid. Oorspronkelijk vierentwintig eenkamerwoningen gegroepeerd per twaalf ten noorden en ten zuiden van een grote binnentuin, en met een kapel in het westen. Bakstenen armpomp onder klein zadeldak. Eertijds gescheiden van aanpalend godshuis "Sint-Jozef" door een muur, afgebroken in 1981-1982.