Beschermd cultuurhistorisch landschap

Laagveengebied

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

ID
6690
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/6690

Besluiten

Laagveengebied tussen het Zilvermeer en Zilverstrand
definitieve beschermingsbesluiten: 15-05-2000  ID: 3572

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als landschap omvat het laagveengebied tussen het Zilvermeer en het Zilverstrand te Mol. Dit gebied werd reeds grotendeels beschermd als het gebied Buitengoor - Meergoor bij besluit van de Vlaamse Executieve van 2 juli 1982.



Waarden

Het laagveengebied gelegen tussen het Zilvermeer en het Zilverstrand is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Het deels beboste, deels open landschap met geleidelijke overgangen van heide naar gagelstruweel, van drogere bulten naar vochtigere slenken, van broekbos naar beemden, dit alles omgeven door naaldbos, biedt een zeer hoge belevingswaarde.

historische waarde

Deze blijkt duidelijk uit de geschiedenis van het landschap. Het dankt zijn ontstaan aan bepaalde ingrepen van de mens in het gebied zelf (het creëren van heide, beemden en turfwinning) en in de omgeving (de aanleg van kanalen met een irrigatienet en zandwinning) .

natuurwetenschappelijke waarde

Uniek in Vlaanderen is het slenken-bultenmoeras, waar door het samengaan van verschillende abiotische factoren een erg gedifferentieerd milieu ontstond, met een respectabel aantal zeer zeldzame planten, waaronder tweehuizige zegge (zeldzaam in Europa), plat blaasjeskruid en Rijnrus (zeldzaam in België) en armbloedige waterbies, slank wollegras en malaxis (zeldzaam in de Antwerpse Kempen). Plaatselijke veenmospakketten doen aan een aanzet tot hoogveenvorming denken. Belangrijk zijn de vochtige en droge heide, de gagelstruwelen met plaatselijk het zeldzame galigaan, het elzen(broek)bos en het hooiland. In het Meergoor ligt één van de laatste duidelijke voorbeelden van de opbouw en vegetatie van voor de turfwinning uitgebate venen. In het voorgesteld landschap komen twee zeldzame vogelsoorten (witsterblauwborst en ijsvogel) en drie zeldzame amfibieënsoorten (rugstreeppad, heikikker en kamsalamander) voor.

Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Buitengoor, Meergoor, Sluismeer en de Broekbeemden

Dessel (Dessel), Mol (Mol)
Dit gebied, gelegen ten oosten van Mol, op de noordwestelijke flank van het Kempisch plateau en wordt gekenmerkt door een uniek gradiëntmilieu met daaraan gekoppelde vegetatie. Deze natte beemdgronden aan de Vlemincksloop zijn voormalige weilanden en heidegronden van het gehucht Sluis die na de aanleg van kanalen en bevloeiingssystemen in cultuur werden gebracht. Er werd ook zand gewonnen, waardoor op verschillende plaatsen in het landschap zandwinningputten ontstonden. Ter hoogte van het Buitengoor en Meergoor resulteert het deels beboste, deels open landschap met geleidelijke overgang van heide naar gagelstruweel, van drogere bulten naar vochtiger slenken en van broekbos naar beemden in een aantrekkelijk compartimentenlandschap. Samen met het kleinschalige coulisselandschap van de Broekbeemden met talrijke houtkanten, zorgt dit voor een hoge belevingswaarde van het gebied.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.