Beschermd cultuurhistorisch landschap

Pommelsven

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Het Pommelsven

De bescherming als landschap betreft het Pommelsven.
Dit landschap is een relict van het heide- en dennenbossencomplex dat vroeger het grootste gedeelte van de duinenrij tussen Mechelen en Aarschot aan de noordrand van de Vlaamse Vallei bedekte.
Ook het beschermd landschap Bolloheide, te Tremelo is een relict van deze heide- en dennenbossencomplex.

Het Pommelsven is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

het gebied is een authentiek relict van het complex van heiden en dennenbossen dat vroeger het grootste gedeelte van de duinenrij, die tussen Mechelen en Aarschot de noordrand van de Vlaamse Vallei begrenst, bedekte. Dit landschapstype werd tijdens de laatste 50 jaar nagenoeg volledig verkaveld voor woningbouw. Onbebouwde stuifzandruggen komen in Vlaanderen nog zelden voor.

natuurwetenschappelijke waarde

de bijzondere waarde die voortspruit uit het relictkarakter van het gebied geldt het duidelijkst op vegetatiekundig vlak. In de heidevegetatie komen zeldzame soorten voor die ook specifiek 'Kempische' soorten zijn die hier de zuidelijke grens van hun areaal bereiken, met name trekrus en klokjesgentiaan.

Pommelsven

Jachthoorndreef, Torteldreef (Keerbergen)
Het Pommelsven (circa 10,35 hectare groot), ten oosten van het centrum van Keerbergen, is een vochtig heidegebied met aan de noord- en westzijden dennenbestanden. Dit gebied is een relict van het heide- en dennenbossencomplex dat vroeger het grootste gedeelte van de duinenrij tussen Mechelen en Aarschot aan de noordrand van de Vlaamse Vallei bedekte. Van het duinenlandschap dat zich vanaf Bonheiden over Rijmenam en Keerbergen uitstrekte tot aan Tremelo, soms de Brabantse Kempen genoemd, zijn slechts enkele relicten overgebleven: de Kruisheide en het Pommelsven te Keerbergen en de Bolloheide te Tremelo, op de oostelijke uitloper van de duinenrij. De overige delen van deze duinen werden vanaf het interbellum omgezet naar uitgestrekte residentiƫle verkavelingen.