Traditionele stadswoning: bovengevel en daken

Beschermd monument van tot (opheffing)

Traditionele stadswoning
definitieve opheffingsbesluiten: 10-01-2024  ID: 15230

voorlopige opheffingsbesluiten: 13-09-2023  ID: 15171

Geografisch pakket Antwerpen

Beschrijving

De bescherming als monument omvatte het bovendeel van de voorgevel vanaf de tweede bouwlaag en de daken.

De bescherming werd op 10 januari 2024 opgeheven omwille van het algemeen belang.

Op basis van de beperkte zeldzaamheid en representativiteit, en het verlies aan herkenbaarheid en de aantasting van het ensemble is de erfgoedwaarde (historische en architecturale waarde) van het pand, Oude Koornmarkt 29, ontoereikend voor bescherming op Vlaams niveau.

De hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarde hebben geleid tot een gewijzigde context waarin de erfgoedwaarden, in casu de historische en architecturale waarde, onvoldoende zijn voor een bescherming van de traditionele stadswoning in Antwerpen als monument. De vrijwaring van de erfgoedwaarden middels een bescherming als monument is niet langer vereist omwille van het algemeen belang.

De voorgevel - bovengevel en bedaking was beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Oude Koornmarkt 29 (Antwerpen)