Burgerschool, kloostergebouw en kapel

Beschrijving

Nrs. 14-16. Z.g. "Burgerschool" van de zusters van de H. Vincentius a Paulo, sinds 1818 alhier gevestigd. Verschillende uitbreidingen tot aan de Uilstraat. Nieuwbouw aan de overkant van de Kattenstraat van 1985 n.o.v. N. Hostens (Roeselare) en P. Demeyere (Gits) i.pl.v. de vroegere weverij "La Jutoise Roularienne" die loopt achter de huizen van de Albrecht Rodenbachstraat (cf. nr. 50); de betonn

Albrecht Rodenbachstraat 14-16, 50, Kattenstraat 2-4, 7 (Roeselare)
Zogenaamde Burgerschool van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo, sinds 1818 alhier gevestigd. Neogotisch getint kloostergebouw van 1883; dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met twee houten dakkapellen voorzien van uitkragend dakstoeltje. Achterliggende kapel van 1921 naar ontwerp van aannemer Coussée; roodbruine baksteenbouw onder leien zadeldak met spitse klokkentoren en dakkapelletjes. Basisschool van 1956. Aanleunende vleugel met secundaire afdeling in de Kattenstraat van 1930 naar ontwerp van A. Van Coillie. Verder schoolgebouwen ondergebracht in de voormalige jutespinnerij La jutoise Roularienne, met inkom tussen twee massief aandoende rode bakstenen volumes van drie bouwlagen van na de Tweede Wereldoorlog.