Hoeve Duizend P(e)rijkels

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Beschrijving

Zogenaamd "Duizend P(e)rijkels", op de Ferrariskaart zogenaamd "St.-Jacobs godshuys", in 17de-eeuwse en 18de-eeuwse landboeken bekend als eigendom van het Sint-Blasiushospitaal van Deinze en omschreven als "behuysde hofstede mette wallen". Ten westen van de straat, ver achterin gelegen, nog gedeeltelijk omwald goed, bereikbaar via een dreef en ijzeren hek ten oosten.

Prijkelstraat 36 (Nazareth)
In 17de-eeuwse en 18de-eeuwse landboeken bekend als eigendom van het Sint-Blasiushospitaal van Deinze. Ver achterin gelegen, nog gedeeltelijk omwald goed, bereikbaar via een dreef en ijzeren hek ten oosten. Boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak met houten klokkenstoel, mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw, heden met voornamelijk 19de-eeuws voorkomen. Ten zuiden, schuin ingeplante grote bakstenen schuur en stallen, in de linker zijpuntgevel met vlechtingen door muurankers gedateerd 1731.