Beschermd cultuurhistorisch landschap

De Ronde Put en omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

De bescherming als landschap omvat de Ronde Put en omgeving te Mol en Retie.

Waarden

De Ronde Put en omgeving is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde: De Ronde Put en omgeving is zowel vanuit botanisch als vanuit ornithologisch oogpunt één van de interessantste en gaafste natuurgebieden van de Kempen. Uiterst zeldzaam zijn:

• de zure en oligotrofe tot mesotrofe biotopen met hun vegetatie;
  • het voorkomen van de laagveenserie, van Nymphaeiden tot het wilgenbroek;
  • de kwelzones in het brongebied van de Kleine Nete met onder meer het massaal voorkomen van beenbreek;
  • de jaarlijkse broedgevallen van diverse prooivogelsoorten in de omgeving van de Ronde Put, waaronder de bruine kiekendief.

Merkwaardig zijn:

• de oude bossen, waaronder de meer dan 100 jaar oude naaldbossen van de Kommiezenheide en het Berkenbos ten zuiden van de Ronde Put;
  • het voorkomen van talrijke (prooi)vogelsoorten op doortrek.

historische waarde

Het gebied is een relict van het grootgrondbezit met landbouw, bosbouw en later ook jacht. De verschillende stadia van de veranderingen die het landschap onderging zijn er nog te merken: loofbosontginning en vorming van heide en akkers; droogleggen van moerassen en herbebossing van heide ten tijde van de Oostenrijkse Nederlanden; uitbating van een veenmoeras (de Ronde Put).

esthetische waarde

Het voorgesteld gebied is één van de weinige, nog ongerepte natuurgebieden in de Kempen. De esthetische waarde volgt uit de ligging van de Ronde Put te midden van een gevarieerd oud cultuurlandschap met bossen en kleinschalige landbouwpercelen (voornamelijk weiland). Aan en in de onmiddellijke omgeving van de Ronde Put is zelfs geen enkele vorm van ‘horizontvervuiling’ merkbaar.

Kasteelstraat (Mol), Brug 1 (Retie)
De Ronde Put bevindt zich te midden van een oud cultuurlandschap met loof- en naaldbossen en kleinschalige landbouwpercelen en vormt een relict van het grootgrondbezit met landbouw, bosbouw en later ook jacht.

Abdij van Postel en de Ronde Put

Mol (Mol), Retie (Retie)
Tot op vandaag is Postel een schaars bewoond gehucht, waar groen een prominente plaats inneemt. De relatieve ongereptheid van Postel is in hoofdzaak te danken aan het feit dat het gebied tot voor kort in handen bleef van een zeer gering aantal grootgrondbezitters, waaronder de Norbertijnen van de abdij van Postel en de familie van Broqueville van het 'kasteel van Postel'. De Ronde Put en omgeving betreft, dankzij de uitgestrektheid en ongereptheid, immers één van de interessantste gebieden van de Kempen. De afwisselende vegetatietypes van droge heide, grove dennen, elzenbroek struweel en oude bossen resulteren in een belangrijke botanische waarde.