De Friese Bergschuur, historische hoeve

Beschrijving

Nieuwe Steenweg nr. 97. Hoeve z.g. "De Friese Bergschuur". Historische voorheen omwalde hoeve getypeerd door beeldbepalende bergschuur, naar verluidt voorheen ook "Klokhofstede" genoemd. De hoeve is gelegen langs de Nieuwe Steenweg dichtbij het kruispunt met de Brugse Steenweg, en vormt een uitgesproken referentiepunt in het open polderlandschap. Historiek. Volgens sommige bronnen wordt in een o

Is de omvattende vaststelling van

Boerenwoning van hoeve De Friese Bergschuur

Nieuwe Steenweg 97 (Zuienkerke)
De voorheen omwalde hoeve wordt voor het eerst afgebeeld op een kaart van 1761 en werd getypeerd door een beeldbepalende, maar heden verdwenen bergschuur. Enkel de boerenwoning resteert en is wellicht het oudste volume van de hoeve, teruggaand tot minimaal de 18de eeuw en mogelijk in de 19de eeuw verbouwd. Baksteenbouw van vier traveeën en anderhalve bouwlaag, met aan de oostzijde twee opkamertraveeën met kelderverdieping.