Pastorie Heilige Petrus en Paulusparochie met omheiningsmuur

Besluiten

Parochiekerk Sint-Paulus met kerkhofmuur, pastorie met ommuring en hekpijlers, Japanse notenboom, kerkhof en pastorietuin

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de pastorie van de Heilige Petrus en Paulusparochie, gebouwd in 1752-1753, met inbegrip van de omheiningsmuur en de rococo hekpijlers.

Waarden

De pastorie met inbegrip van ommuring en hekpijlers is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Mooi voorbeeld van een eenvoudige, classicistische plattelandspastorie, in 1752-1753 opgetrokken door de grote tiendenheffers met name het Leuvense Kapittel van Sint-Pieter en de abdijen van Rothem, Sint-Gertrudis en Vlierbeek. Opgevat als een vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog, bak- en natuurstenen dubbelhuis met symmetrische en evenwichtige gevelopbouw illustreren de deur- en vensteromlijstingen met Gobertange plattebanden met oren en neuten samen met de imitatie natuurstenen omlijstingen in bepleisterde baksteen een sobere Louis XIV-vormgeving. Een algehele soberheid manifesteert zich eveneens in het interieur dat getuigt van een eclectisch geïnspireerde verbouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Pastorie Heilige Petrus en Paulusparochie

Dorpsstraat 37 (Geetbets)
De huidige pastorie werd gebouwd in 1752-1753. Ze bevindt zich aan de noordzijde van de kerk en voorafgegaan door een ommuurde voortuin met fraai gesculpteerde Louis XV-hekpijlers.