De Roose: ingangsomlijsting

Straat Adriaan Brouwerstraat
Locatie Adriaan Brouwerstraat 29 (Antwerpen)

De Roose

Adriaan Brouwerstraat 29, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in régencestijl opgetrokken in opdracht van brouwer de Bridt, naar een ontwerp door Jan Pieter Van Baurscheit de Jonge. Rekeningen dateren zijn ontwerp in 1738, en de voltooiing van het gebouw onder zijn leiding in 1743. De verdwenen smeedijzeren waaier van de poort droeg eertijds de huisnaam “In de Roose”.

De bescherming van de stadswoning als monument omvat de ingangsomlijsting.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde als volgt werden gemotiveerd: “zuiver type van poortomlijsting in rococostijl uit de tweede helft van de 18de eeuw.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000623, Verschillende monumenten en stadsgezicht te Antwerpen, advies KCML (1984).

Waarden

Het huis gelegen Adriaan Brouwerstraat 29 (ingangsomlijsting) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: