Huis Den Bock: ingangstravee

Straat Arenbergstraat
Locatie Arenbergstraat 17 (Antwerpen)

Den Bock

Arenbergstraat 17, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis Den Bock met oudste vermelding in 1578. Het pand kwam in 1619 in bezit van de kunstschilder Jan Breughel de Oude, die er zes jaar later overleed. Het complex in traditionele bak- en zandsteenstijl klimt in kern op tot 1556-1561.

Beschrijving

De bescherming van het huis Den Bock als monument omvat de ingangstravee met barokke poort- en vensteromlijsting.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde als volgt werden gemotiveerd: “zuiver voorbeeld van een barokke poort, oorspronkelijk afkomstig van het verdwenen kasteel Zevenbergen te Ranst. De poort dateert uit het midden van de 17de eeuw.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000623, Verschillende monumenten en stadsgezicht te Antwerpen, advies KCML (1984).

Waarden

Het huis gelegen Adriaan Brouwerstraat 17 (ingangstravee) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: