De Witte Lelie

Woonhuizen, Onze-Lieve-Vrouwbeeld en Sint-Rochusbeeld

De woning De Witte Lelie is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde als volgt werden gemotiveerd: “17de-eeuwse trapgevels met behouden ordonnantie en typische Antwerpse drielichtvensters. Stedenbouwkundig van belang omwille van de ligging in de Keizerstraat, die met haar verscheidene grote hotels een residentieel en aristocratisch karakter heeft.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000623, Verschillende monumenten en stadsgezicht te Antwerpen, advies KCML (1984).

Waarden

Het huis gelegen Keizerstraat 16 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

De witte Lelie

Keizerstraat 16 (Antwerpen)
Herenhuis in zijn huidige vorm een samenstel van twee gekoppelde diephuizen uit de 16de eeuw. Het rechter pand onderscheidt zich door een laatgotische krulgevel die in de eerste helft van de 16de eeuw kan gedateerd worden. Het linker pand heeft een traditionele trapgevel die eerder uit de tweede helft van de 16de eeuw stamt.