Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Beschermd monument van 10-07-1984 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Keizerstraat
Locatie Keizerstraat 73 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/1203.1
  • OA002189

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Keizerstraat 73, Antwerpen (Antwerpen)

Barok beeld van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen uit de eerste helft van 18de eeuw (vóór 1730), toegeschreven aan de beeldhouwer Walter Pompe. Afkomstig van de gesloopte Sint-Jacobskapel of Broodjeskapel op de tegenoverliggende hoek van Keizerstraat en Prinsesstraat, werd het beeld in 1891 op initiatief van de architect Henri Blomme en buurtbewoners verplaatst naar de huidige locatie.

Beknopte karakterisering

TypologieMariabeelden
Stijlbarok
Datering18de eeuw

Beschrijving

Het Mariabeeld met inbegrip van sokkel en baldakijn geplaatst tegen de gevel van het huis is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde als volgt werden gemotiveerd: “18de-eeuws beeld van W. Pompe. Eén van de vele waardevolle Mariabeelden, die karakteristiek zijn voor de straathoeken.”

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000623, Verschillende monumenten en stadsgezicht te Antwerpen, advies KCML (1984).

Waarden

Het Mariabeeld met inbegrip van sokkel en baldakijn geplaatst tegen de gevel van het huis gelegen Keizerstraat 73, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

artistieke waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.