Karbonkelhuis

Straat Groenplaats
Locatie Groenplaats 33-33A (Antwerpen)
Alternatieve naam Diamantenhuis

Karbonkelhuis

Groenplaats 33, 33A, Antwerpen (Antwerpen)

Kapittelhuis in 1520-1522 gebouwd in opdracht van kanunnik Willem Heda (Alphen aan de Rijn, circa 1460-Antwerpen, 1525), door de metselaar Huybrecht Gillis. De pilastergevel met groteskendecor behoort tot de vroegste voorbeelden van renaissance-architectuur in Antwerpen.

Beschrijving

De bescherming van het Karbonkelhuis omvat de voorbouw met bijzondere gevel en steile dakconstructie. De oorspronkelijk volledige bescherming van het gebouw werd op 6 november 1985 gedeeltelijk opgeheven en beperkt tot de voorbouw.

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.