Neoclassicistisch herenhuis met tuin

Beschermd monument van 27-04-2005 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Belgiëlei
Locatie Belgiëlei 117 (Antwerpen)
Alternatieve naam Militaire centrale

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/128.1
  • 4.01/11002/2203.1
  • OA003375

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Hotel Lieven Gevaert

Belgiëlei 117, Antwerpen (Antwerpen)

Het statige herenhuis in beaux-artsstijl neemt samen met de tuin een groot deel in van het bouwblok begrensd door Belgiëlei, Lange Leemstraat, Isabellalei en Lamorinièrestraat. Het werd in opdracht van de industrieel Lieven Gevaert opgetrokken in 1912, naar een ontwerp door de architect Jos. Bascourt.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming omvat het neoclassicistisch herenhuis naar ontwerp van Jos. Bascourt, met de tuin die deel uitmaakte van het ontwerpconcept.

Waarden

Belgiëlei 117 met inbegrip van de tuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het geheel van het werk van Jos. Bascourt wordt gekenmerkt door het gebruik van verschillende stijlen gaande van neotraditionalisme over art nouveau tot neoclassicisme en oriëntalisme. Hij wist zich in deze stijlen moeiteloos uit te drukken. Hij liet zich hierbij deels inspireren door werk van voorgangers en tijdgenoten maar wist steeds de aangereikte elementen om te werken tot een eigen idioom waardoor hij een aantal sleutelgebouwen realiseerde binnen zijn werk maar ook binnen het kader van de Antwerpse architectuur van de periode 1890 - 1915.
Het gebouw Belgiëlei 117, opgetrokken in 1912 in opdracht van Lieven Gevaert. Herenhuis in neoclassicistische stijl met doorgedreven neoclassicistisch interieur. Op de verdieping zijn originele indelingen en meubileringen grotendeels bewaard. Tuinaanleg horende bij het originele concept van de woning.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.