Beschermd monument

Burgerhuis De Gulden Spoor

Beschermd monument van tot heden

ID
6846
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/6846

Besluiten

Gebouwen ontworpen door Jos Bascourt
definitieve beschermingsbesluiten: 27-04-2005  ID: 4362

Beschrijving

De bescherming omvat het Huis De Gulden Spoor, een burgerhuis in neo-Vlaamserenaissancestijl ontworpen door Jos. Bascourt in 1906.Waarden

Lange Herentalsebaan 50 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het geheel van het werk van Jos. Bascourt wordt gekenmerkt door het gebruik van verschillende stijlen gaande van neotraditionalisme over art nouveau tot neoclassicisme en oriƫntalisme. Hij wist zich in deze stijlen moeiteloos uit te drukken. Hij liet zich hierbij deels inspireren door werk van voorgangers en tijdgenoten maar wist steeds de aangereikte elementen om te werken tot een eigen idioom waardoor hij een aantal sleutelgebouwen realiseerde binnen zijn werk maar ook binnen het kader van de Antwerpse architectuur van de periode 1890 - 1915.
Het gebouw Lange Herentalsestraat 50, De Gulden Spoor, opgericht in 1906 in sterk doorgedreven neotraditionele stijl waarbij veel aandacht ging naar de uitwerking van het interieur met een stijlzuivere interpretatie van neo-Vlaamse renaissance.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis De Gulden Spoor

Lange Herentalsestraat 50 (Antwerpen)
Deze woning werd in 1906 ontworpen door Jos Bascourt voor Clement De Roover- Van Wijngaerde, een klant voor wie hij in 1902 in Brasschaat al een villa ontwierp.