Architectenwoning Jos. Bascourt

Beschermd monument van 27-04-2005 tot heden

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Kleinehondstraat
Locatie Kleinehondstraat 15 (Antwerpen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/11002/2205.1
  • OA003378

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Architectenwoning Jos. Bascourt

Kleinehondstraat 15, Antwerpen (Antwerpen)

Burgerhuis in neorenaissancestijl, voor eigen rekening opgetrokken door architect Jos. Bascourt, naar een ontwerp uit 1896. De architect bouwde deze bescheiden rijwoning als drieëndertigjarige vrijgezel, maar lijkt er nooit zijn intrek te hebben genomen.

Beschrijving

De bescherming omvat de architectenwoning van Jos. Bascourt, door hem ontworpen in 1896.

Waarden

Kleine Hondstraat 15 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het geheel van het werk van Jos. Bascourt wordt gekenmerkt door het gebruik van verschillende stijlen gaande van neotraditionalisme over art nouveau tot neoclassicisme en oriëntalisme. Hij wist zich in deze stijlen moeiteloos uit te drukken. Hij liet zich hierbij deels inspireren door werk van voorgangers en tijdgenoten maar wist steeds de aangereikte elementen om te werken tot een eigen idioom waardoor hij een aantal sleutelgebouwen realiseerde binnen zijn werk maar ook binnen het kader van de Antwerpse architectuur van de periode 1890 - 1915.
Het huis Kleine Hondstraat 15, eigen woning van Bascourt, opgericht in 1896 in neoclassicistische stijl met italianiserende elementen onder invloed van de architectuur van Stordiau.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.