Hotel Castaho, later Osy

Straat Lange Gasthuisstraat
Locatie Lange Gasthuisstraat 32 (Antwerpen)

Lange Gasthuisstraat 32, Antwerpen (Antwerpen)

Herenhuis in classicerende barokstijl, gebouwd in 1713 door Josua Castaho, echtgenoot van Susanna Howard. Het hotel werd in 1861 door de architect Heliodore Leclef verhoogd met de tweede verdieping en de mezzanine. Opdrachtgever van deze werken was de bankier en politicus baron Jean Joseph Rénier Osy de Wijchen.

Het herenhuis is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde als volgt werden gemotiveerd: “18de-eeuws hotel in sobere classicistische stijl met rococo-elementen en 19de-eeuwse aanpassingen.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000623, Verschillende monumenten en stadsgezicht te Antwerpen, advies KCML (1984).

Waarden

Het huis gelegen Lange Gasthuisstraat 32 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: