Ensemble De Mot: burgerhuis

Deelgemeente Berchem
Straat Waterloostraat
Locatie Waterloostraat 26 (Antwerpen)

Ensemble De Mot

Waterloostraat 26-28, Antwerpen (Antwerpen)

Het art-nouveau-ensemble van twee woningen werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle.

Typologieburgerhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I

Dit burgerhuis in art nouveau, deel van ensemble De Mot, is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Eengezinswoning van 1906 met art nouveauinslag in de versmallende gevelopbouw en de uitwerking van vensters en deur. Vooral het schrijnwerk en de grafitipanelen verdienen bijzondere aandacht. In tegenstelling tot de aanpalende woning die oorspronkelijk identiek was, bleef het nummer 26 in volledig gave toestand bewaard. Bedoelde woning ligt in het beschermde stadsgezicht an Zurenborg."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000613, Waterloostraat 26: huis (zie 1350), (S.N., 1984)

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: