Walenschip Céphée

Beschermd monument van tot (wijziging)

Walenschip Céphée
voorlopige opheffingsbesluiten: 20-09-2021  ID: 15008

Het Walenschip Céphée

Het Walenschip Céphée is beschermd als monument.

De bescherming werd op 22 september 2021 voorlopig geheel opgeheven omwille van het algemeen belang. Het openbaar onderzoek over deze voorlopige opheffing liep van 10 december 2021 tot en met 9 januari 2022. Uit de resultaten van het openbaar onderzoek bleek er onvoldoende draagvlak voor een opheffing van de bescherming, waarna werd beslist het opheffingsvoorstel stop te zetten.

Op 7 december 2022 werd de bescherming van het Walenschip Céphée voorlopig gewijzigd. De Stad Antwerpen onderzocht de mogelijkheid om het schip te verplaatsen en te ontsluiten. De verplaatsing van het Walenschip Céphée van haar huidige locatie op de Scheldekaaien naar de nieuwe locatie op de Droogdokkensite in functie van een beter beheer en ontsluiting is vereist omwille van het algemeen belang.

Op 5 juli 2023 werd de bescherming van het Walenschip Céphée definitief gewijzigd.

Waarden

Het Walenschip, genaamd Céphée, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Céphée

Jordaenskaai (Antwerpen)
De Céphée is een unieke houten waal, gebouwd op de werf van Prévost frères et Blond in Merville (Noord-Frankrijk) in 1937.

Wordt opgevolgd door

Walenschip Céphée