St. Jan: poort en poortomlijsting

Straat Rijke Beukelaarstraat
Locatie Rijke Beukelaarstraat 4 (Antwerpen)

St. Jan

Rijke Beukelaarstraat 4, Antwerpen (Antwerpen)

Traditioneel breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, in 1651 gebouwd in opdracht van Jan Penne en Barbara Peeters. Barokpoortje met het steenhouwersmerk van Jean Lermigneau. Gerestaureerd in 1981-1996.

De bescherming omvat de poort en de poortomlijsting.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde als volgt werden gemotiveerd: “origineel bewaarde poort opgericht in 1651 met een eerder zeldzaam type van bovenlicht.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000702, Poort en poortomlijsting Rijke Beukelaarstraat 4, advies KCML (1987).

Waarden

Rijke Beukelaarstraat 4: poort en poortomlijsting zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: