Teksten van Pastorie Sint-Jan-de-Doperparochie

Pastorie Sint-Jan-de-Doperparochie ()

De pastorie bij de Sint-Jan-de-Doperkerk te Brussegem, is beschermd als monument.

Pastorie bij de Sint-Jan-de-Doperkerk, in het gehucht Ossel, bakstenen gebouw uit de tweede helft van de 18de eeuw in een beschermde tuin.

Deze pastorie is gelegen links van de baan Brussel-Merchtem. Zoals het merendeel van soortgelijke gebouwen, ligt zij middenin een vrij uitgestrekt stuk grond, een tuintje langs voor, met ijzeren poort.

Dubbelhuis van baksteen met twee bouwlagen met een gevelbreedte van ongeveer 20 meter, vijf traveeën en flankerende bijgebouwtjes. Naar verluidt in 1758 gebouwd door pastoor J. Montana
Fraaie arduinen deuromlijsting in Lodewijk XV stijl, met geprofileerde stijlen. Tussendorpel van hout (nieuw). Sluitsteen in consolevorm waarboven sterk vooruitstekende gemouleerde druiplijst. Steekboogvensters met zandstenen omlijstingen en negblokken, nieuwe lekdrempels van arduin. De vensters van de benedenverdieping werden ontsierd door nieuwe rolluiken. De vensteromlijstingen op de verdieping werden vernieuw naar traditioneel voorbeeld.
Alle dorpels zijn nieuw behalve de onderdorpel van de deur. Nieuwe plint in breuksteen. Het zadeldak met schaliën bedekt is in goede staat, links met schouderstuk. Drie dakkapellen en kloktorentje. Zijgevel links met schouderstuk. Kroonlijst met tandvormige inkepingen.

Bijgebouwtjes onder pannen zadel- (vergroot) of driezijdig schilddak (leien) met steekboogvensters. Het laag bijgebouwtje rechts dient als garage. De twee vensters zijn dichtgemetseld met behoud van de primitieve omlijstingen. Nieuwe inrijpoort. Dakbedekking met pannen, oud formaat .

De achtergevel geeft uit op de uitgestrekte pastorietuin. Zelfde ordonnantie als de voorgevel. Nieuw geplaatste vensterramen.

Interieur

Ruime woonplaatsen, oude marmervloer, klassieke deuromlijstingen. Het geheel maakt een evenwichtige indruk met traditionele verhoudingen eigen aan de 18de-eeuwse pastorieën.

Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000466, Pastorie van Ossel, advies KCML Paul Lateur, 1974.

Bron: Beschermingsdossier DB000466
Auteurs:  Lateur, Paul