Parochiekerk Christus Koning

Straat Louis Straussstraat
Locatie Louis Straussstraat 3 (Antwerpen)

Christus Koningkerk

Louis Straussstraat 3, Antwerpen (Antwerpen)

Georiënteerde kruisbasiliek van 1928-30 naar ontwerp van J. Smolderen in modern romaans-byzantijnse stijl, geïnspireerd door het werk van H.P. Berlage en de basiliek van Koekelberg naar ontwerp van A. Van Huffel.

De Christus Koningkerk is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde als volgt werden gemotiveerd: “één van de twee enige gebouwen die bij de internationale tentoonstelling van 1930 in blijvende materialen was opgericht naar het ontwerp van J. Smolderen. Synthese van de Belgische architectuur van de periode 1923-30 en van het artistiek kunnen van Smolderen.”

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000713, Gebouwen 20ste eeuw, advies KCML (1988).

De Christus Koningkerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: