Hoeve en ast Hoeve Claerbout of Groenhoeve

Beschrijving

19de-eeuwse of begin-20ste-eeuwse hoevegebouwen met cichoreiast. Reeds hoevebebouwing op deze plaats in de 18de eeuw, cf. de kaart bij een processtuk uit 1767, als twee haakse volumes op de plaats van huidig woonhuis en schuur, cf. de Ferrariskaart (1770-1778).

Hoeve Claerbout en ast

Geitestraat 30 (Lendelede)
19de-eeuwse of begin-20ste-eeuwse, losstaande bakstenen hoevegebouwen rondom een omhaagd en begraasd erf toegankelijk via een ijzeren hek tussen gietijzeren hekpijlers, met cichoreiast ten oosten. Reeds hoevebebouwing op deze plaats in de 18de eeuw, maar in 1839 wordt het oude woonhuis afgebroken en vervangen door een iets noordelijker gelegen boerenhuis. In 1872 wordt ten oosten van de hoeve een cichoreiast opgetrokken. In 1937 registreert het kadaster een quasi totale vernieuwing van de hoevegebouwen, die vermoedelijk plaatsvond rond het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw, mogelijk circa 1906.