Villa Verhaeghe

Beschrijving

Gelegen in een ruime tuin op de hoek met de Kattestraat. Ontworpen en gebouwd in 1932 in opdracht van Karel Lodewijk Verhaeghe van het aannemersbedrijf-schrijnwerkerij Verhaeghe. Monumentale villa met kasteelallures in een typische jaren 1930-stijl met lichte art-deco-inslag. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Villa Verhaeghe

Stationsstraat 18 (Zedelgem)
Gelegen in een ruime tuin op de hoek met de Kattestraat. Ontworpen en gebouwd in 1932 in opdracht van Karel Lodewijk Verhaeghe van het aannemersbedrijf-schrijnwerkerij Verhaeghe. Monumentale villa met kasteelallures in een typische jaren 1930-stijl met lichte art-deco-inslag. Oranje baksteenbouw op vierkante plattegrond onder schilddak (leien) met aan alle zijden erker- en/ of torenuitbouwen. De gevels worden enerzijds verlevendigd door het gebruik van zandsteen voor de lateien (met afgeschuinde hoeken) en de tussendorpels, anderzijds door geometrisch siermetselwerk, onder andere op de plint en omlopende tandlijst onder de dakranden. Voorgevel met centrale deur links geflankeerd door een ronde toren onder kegeldak en rechts door een rechthoekige uitbouw geaccentueerd door een bow window met aansluitend terras en opengewerkte balustrade. Tuingevel met middenrisaliet en ingang onder luifel en op de verdieping