Hoeve Vuylvoorde

Beschrijving

Vandaag woning en kaarsengieterij. Achterin gelegen en toegankelijk via een rechte, aarden oprit. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Hoeve Vuylvoorde

Oude Ieperweg 31 (Zedelgem)
Vandaag woning en kaarsengieterij. Achterin gelegen en toegankelijk via een rechte, aarden oprit. De hoeve klimt volgens de literatuur op tot het einde van de 16de eeuw. Bebouwing zoals afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845), met andere configuratie dan op de Ferrariskaart. Nu met een relatief klein woonhuis met een parallel geplaatst landgebouw en nog twee kleinere gebouwtjes. Het huidige uitzicht van de woning doet vermoeden dat het in de loop van de 19de eeuw verbouwd is als twee- of driewoonst. Een dwars landgebouw, vermoedelijk ook daterend uit de 19de eeuw, is recent geïncorporeerd in het woonhuis.