Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kastanjelaan

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kastanjelaan

Beschrijving

De bescherming als landschap omvat het oostelijk deel van de Kastanjelaan te Ranst. De Kastanjelaan grenst aan het Bos van Ranst, dat later beschermd werd als landschap. Het als dorpsgezicht beschermde kasteel Zevenbergen grenst in het westen aan de dreef.

Het beschermingsdossier motiveert de esthetische waarde als volgt: een intacte monumentale dreef, aanpalend aan een botanisch rijk bos enerzijds en aan het als dorpsgezicht beschermde kasteelpark met de overblijfselen van het kasteel Zevenbergen anderzijds.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000566, Kastanjelaan (WIJNANT J., 1981).

De Kastanjelaan is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Bos van Ranst

Boerenkrijglaan, Driepikkelhoeveweg, Kastanjelaan, Schawijkstraat, Vaartstraat, Zakstraat (Ranst)
De ankerplaats Bos van Ranst wordt gekenmerkt door de esthetisch waardevolle afwisseling van bossen met kleinschalige landbouwgebieden en de daarbij horende historische hoeven, wegen en dreven. Het gebied vormt een goed bewaard relict van het grootgrondbezit met landbouw en later ook bosbouw met jacht. Opvallend in de ankerplaats is het domein van het kasteel Zevenbergen en de Kasteeldreef, die samen met de zuidelijker gelegen Schoolstraat de lijnrechte verbinding vormde tussen het kasteel en de Sint-Pancratiuskerk van Ranst. Het kasteel is ondertussen verdwenen. De omgrachting en bijgebouwen zijn nog wel bewaard. In de ankerplaats liggen ook de historische hoeves Gasthuishoeve, hoeve Drogenhof en Driepikkelhoeve. In het Muizenbos ligt nog een voormalige lusthofvijver met in de buurt ervan een gloriette (een prieeltje dat volledig door hagen wordt opgebouwd).