Parochiekerk Sint-Aldegondis

Parochiekerk toegewijd aan de Heilige Aldegondis.

Marktplein (Wingene)
Georiënteerde kerk in verschillende bouwfasen gerealiseerd waarvan het oudste deel opklimt tot de 17de eeuw, grootste deel eveneens uit 1962-1964. Interieur met duidelijke indeling in historisch en nieuw gedeelte. Parochie opgericht ca 900, romaanse vervolgens gotische kerk. Middeleeuwse kerk verwoest eind 17e eeuw door Franse bendes, herstel in 1753-1774. Meerdere uitbreidingen in de loop 19e eeuw. Grootste deel van de kerk afgebroken en verruimd in 1962-1964 naar ontwerp van architect J. Haegebaert. Een breed schip van vier traveeën met twee zijbeuken en een transept van een travee voor het nieuw volume. Aan de westzijde een breed rechthoekig portaal en aan de oostelijke transeptwand telkens een klein rechthoekig portaal. Centrale achthoekige vieringtoren. Het historische volume is uitgevoerd in rode baksteen met gebruik van blauwe. Het nieuwe volume is opgetrokken uit gele baksteen met gebruik van blauwe hardsteen en wit geschilderd beton voor constructieve elementen en luifel.