Sint-Victorinstituut: normaalschool

Beschermd monument van 14-06-2001 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Beersel
Deelgemeente Alsemberg
Straat Witteweg
Locatie Witteweg 20, Witteweg 20A-C (Beersel)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23003/123.1
  • OB001407

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sint-Victorsinstituut

Pastoor Bolsstraat 15, Brusselsesteenweg 20, Beersel (Vlaams-Brabant)

Beeldbepalend schoolcomplex in het centrum van Alsemberg dat zich uitstrekt tussen de Pastoor Bolsstraat, de Brusselsesteenweg en de Witteweg. Het straatbeeld aan de Pastoor Bolsstraat wordt gedomineerd door het neogotische broederklooster en aan de Brusselsesteenweg door twee schoolvleugels.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De normaalschool van het Sint-Victorinstituut is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige normaalschool van het Sint-Victorinstituut is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

In 1931-1932 gebouwd voor de vorming van de eigen broeders naar ontwerp van broeder Valentijn vormt de voormalige normaalschool een goed bewaard voorbeeld van een schoolgebouw uit het interbellum en terzelfdertijd een laat voorbeeld van art deco-architectuur. Karakteristiek voor deze rond drie trapkokers georganiseerde longitudinaalbouw met betonskelet en bakstenen vullingen is de rastervormige gevelstructuur met dominant verticaliserende werking van gevelhoge bakstenen lisenen met getrapte versiering en een oorspronkelijk vlakke afdekking, geaccentueerd door een geprofileerde kroonlijst, in het midden en aan de uiteinden onderbroken door een driehoekig fronton.
Ook inwendig goed bewaard getuigt de binnenafwerking van een grote homogeniteit in de tijdstyperende materiaalkeuze: granito-trappen met ijzeren borstwering en houten leuning, bordessen en trappen met decoratief uitgewerkte granito-vloeren (gesigneerd H. Tregambi), lambriseringen in reliëftegels met geometrische versiering, trapeziumvormig afgeschuinde deuromlijstingen. Met daarnaast goed bewaarde klaslokalen, een turnzaal, doucheruimte en museum van opgezette dieren vormt deze school een opmerkelijk tijdsdocument.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.