Beschermd cultuurhistorisch landschap

Het Kijkverdriet

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Het Kijkverdriet

De bescherming als landschap omvat Het Kijkverdriet te Ravels.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de bescherming als volgt werd gemotiveerd:

historische waarde: Het gebied werd pas in de 19de eeuw en in één keer ontgonnen op bos. Het rectangulair kavelnet wijst op het feit dat het hier een vrij late ontginning betreft die, alhoewel reeds zeer relationeel van aanpak, toch nog een kleinschalig karakter heeft. De rechtlijnige structuur is reeds terug te vinden op de kaart van Vandermaelen en is in de streek weinig voorkomend. Het Kijkverdriet is één van de weinige getuigen van een 19de-eeuwse ontginning van die aanpak.

(natuur)wetenschappelijke waarde:
vegetatiekundig waarde: De aanwezigheid van (laag)veenvegetatie en vegetatie van natte heide in de centrale vochtige depressie en de aanwezigheid van zeldzame en beschermde planten in de wegbermen en langsheen de kavelsloten maken het gebied vegetatiekundig interessant.
ornithologische waarde: Het gebied is een broedplaats van de watersnip.

esthetische waarde: De diversiteit ten gevolge van de kleine niveauverschillen in het landschap en de afwisseling van het agrarisch gebied met de bossen in het noorden en de (broek)bossen in het westen bepalen de esthetische waarde van het gebied.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000648, Het Kijkverdriet, advies KCML (1985).

Het Kijkverdriet is beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde: :

esthetische waarde

Het Kijkverdriet

Kijkverdriet (Ravels)
Het Kijkverdriet wordt gekenmerkt door de afwisseling van een agrarisch gebied met bossen ten noorden, grasland en (broek)bossen in het westen. Het rectangulair kavelnet is een relict van de 19de-eeuwse ontginning van dit gebied.

Gewestbossen van Ravels

Ravels (Ravels)
In 1903-1904 werd het gebied aangekocht door de Belgische staat om er bossen aan te planten. Sinds 1906 werd gestart met de bebossing. De landschappelijke structuur en het uitzicht met rechthoekige blokken, van elkaar gescheiden door dreven en aarden wegen, zijn tot vandaag nagenoeg onveranderd gebleven. De afwisseling in zowel loof- als naaldhout hangt samen met de aanwezigheid van bosbouwkundige proefzones. Binnen de dichte boscomplexen verwijzen diverse vennen en heiderelicten nog naar het landschap uit de 18de en 19de eeuw. Het Kijkverdriet, aan de zuidkant van het boscomplex, werd in de 20ste eeuw ontgonnen uit heide. De landbouwpercelen vertonen er een regelmatig patroon. Bijzonder aan het kijkverdriet is ook het opkwellende grondwater en de bijhorende botanische rijkdom. De uitgestrektheid, de rust en de afwisseling geven de ankerplaats een grote belevings- en esthetische waarde.