Palmboompjes op kerkhof bij parochiekerk Sint-Servatius

Palmboompjes

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de palmboompjes op het omhaagde kerkhof van de parochiekerk Sint-Servatius langs de Sint-Servaasstraat te Ravels.

Waarden

De palmboompjes (Buxus sempervirens) zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: Door de imposante groei- en snoeivorm, ontstaan door een combinatie van de oorspronkelijke snoeivorm en natuurlijke groei, zijn deze oude buxussen karakteristieke en beeldbepalende objecten in de aanleg van het kerkhof.

historische waarde

in casu cultuurhistorische, volkskundige en sociaal-culturele waarde: De heesters maken deel uit van het kerkhof en werden mede aangeplant vanwege hun symbolische betekenis en het gebruik in kerkriten. Tot in de jaren 50 van de vorige eeuw was het gebruikelijk om buxus, of een andere wintergroene plant, aan te planten op graven als symboliek voor het leven na de dood. Ze kunnen dus beschouwd worden als grafmonumenten en maken integraal deel uit van het kerkhof. De aanplant dateert ten minste van 1950. Daarnaast worden gewijde palmtakjes op Palmzondag, wanneer de blijde intrede van Jezus in Jeruzalem herdacht wordt, uitgedeeld aan de bevolking als bescherming tegen onheil en maakte buxus dus traditioneel deel uit van de beplantingen rondom de kerk. Het Palmzondagritueel vindt nog steeds plaats, maar de palmtakjes worden niet meer lokaal geoogst. Hoewel de oude gebruiken dus ondertussen (deels) teloor gegaan zijn, herinneren de buxussen aan wat eertijds was. De oude gebruiken, namelijk het 'inpalmen' als grafmonument en het gebruik van palmtakjes tijdens Palmzondag, zijn hier nog heel leesbaar en tastbaar aanwezig gezien de buxussen zich nog in hun oorspronkelijke gaaf bewaarde context, een historisch kerkhof rondom de kerk, bevinden.

Buxus sempervirens op kerkhof Sint-Servatiuskerk

St.-Servaasstraat (Ravels)
De palmboompjes (Buxus sempervirens) staan verspreid op het omhaagde kerkhof ten zuiden van de parochiekerk Sint-Servatius.