Tempeliershoeve

Beschrijving

Nr. 51. Z.g. "Tempeliershoeve" in de volksmond. Historische hoeve gelegen ten Z. van de dorpskom, mogelijk eertijds kasteel van de "heren van Zuydpene", daterend uit XVI, vermoedelijk in XIX omgebouwd tot hofstede. De huidige situatie met het nog grosso modo omwalde boerenhuis (het voormalig kasteel) en de ten Z.W. gelegen hoeve (Eikhoekstraat nr. 49), het voormalig neerhof, gaat terug o

Tempeliershoeve

Eikhoekstraat 59-61 (Vleteren)
Historische hoeve gelegen ten zuiden van de dorpskom, mogelijk eertijds kasteel van de heren van Zuydpene, daterend uit 16de eeuw, vermoedelijk in 19de eeuw omgebouwd tot hofstede. De site omvat de grosso modo omwalde boerenwoning, het voormalig kasteel, en het ten zuidwesten gelegen neerhof. Woonhuis gelegen ten noorden van het erf, op rechthoekig grondplan met overhoekse toren ten zuidoosten, van acht ankertraveeƫn en twee bouwlagen.