Gemeente Schilde
Deelgemeente Schilde
Straat Turnhoutsebaan
Locatie Turnhoutsebaan 112 (Schilde)

Turnhoutsebaan 112, Schilde (Antwerpen)

Landelijke woning van vijf traveeën en één bouwlaag onder overkragend rieten schilddak, uit de 18de eeuw.

Typologiedorpswoningen
Datering18de eeuw

De bescherming omvat de 18de-eeuwse dorpswoning.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de dorpswoning als volgt: "Deze bescheiden 18de-eeuwse woning is gelegen langs de Turnhoutsebaan, welke vanaf 1745 naar haar huidige traject verlegd werd. Door zijn intact bewaarde opbouw, volume en materiaalgebruik (namelijk het enige voorbeeld in het arrondissement Antwerpen waar houten kruiskozijnen aangewend werden) is het een merkwaardig en uniek voorbeeld van de typische voorkempische architectuur."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000536, Verschillende monumenten/dorpsgezichten (S.n., 1981).

De woning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: