Stoomzagerij: onderdelen

Stoomzagerij met toebehoren
definitieve wijzigingsbesluiten, definitieve opheffingsbesluiten: 15-10-2010  ID: 11174

Beschrijving

De bescherming als monument van de voormalige stoomzagerij omvat de stoommachine 'De Nobele, Nolet & Bracq, Gand' met alternator 'The General Electric Company', de stoomketel met waterpomp, de droogkamers met verwarmingstoestellen, de slijpmachine voor de cirkelzaag, de slijpmachine voor de lintzaag, de benzinepomp, de mechanische schaaf (schaafbank), de boomzaag Brenta met zaagwiel diameter 1,25 meter, de schaalzaag Brenta met zaagwiel diameter 1,10 meter, de lintzaag Danckaert, de drie oostelijke traveeën van de voormalige stoomzagerij, met onder meer de machinekamer, smidse en werkplaats, en de schoorsteen.

In het beschermingsdossier wordt de industrieel-archeologische waarde van het pand en de werktuigen als volgt gemotiveerd: als voorbeeld van een stoomzagerij uit het interbellum met oudere werktuigen.

De oorspronkelijke bescherming van 16 juli 1993 werd op 15 oktober 2010 gedeeltelijk opgeheven. Tot 15 oktober 2010 waren niet alleen de drie oostelijke traveeën van de voormalige stoomzagerij, met onder meer de machinekamer, smidse en werkplaats als monument beschermd maar waren de vier traveeën in metselwerk en de drie traveeën van de houten loods met afdak aan de straatzijde als monument beschermd. De bescherming van de drie traveeën van de houten loods en van de meest westelijke travee in metselwerk werd dus opgeheven in 2010.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000791, Stoomzagerij, (DE SCHEPPER J., 1993).

De stoomzagerij van Vorst gevormd door volgende elementen:

• de stoommachine 'De Nobele, Nolet & Bracq, Gand' met alternator 'The General Electric Company'
  • de stoomketel met waterpomp
  • de droogkamers met verwarmingstoestellen
  • de slijpmachine voor de cirkelzaag
  • de slijpmachine voor de lintzaag
  • de benzinepomp
  • de mechanische schaaf (schaafbank)
  • de boomzaag Brenta met zaagwiel, diameter 1,25 meter
  • de schaalzaag Brenta met zaagwiel, diameter 1,10 meter
  • de lintzaag Danckaert
  • de drie oostelijke traveeën van de voormalige stoomzagerij, met onder meer de machinekamer, smidse en werkplaats
  • de schoorsteen

is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Stoomzagerij

Heistraat 2 (Laakdal)
Stoomzagerij met gebouwen uit het interbellum en bewaarde werktuigen en stoommachine van circa 1900.